A_festek

Mi is az Annie Sloan Chalk Paint ?
1990-ben egy Angol hölgy kitalált egy olyan festéket, amellyel könnyen, gyorsan, bárki, egy hétköznapi háziasszony is át tudja festeni otthon a bútorait.
Azokat a régi, kissé megviselt, már nem divatos bútorokat, melyektől nem szívesen válunk meg, mert kedvesek számunkra. De ugyanakkor nem is tesszük be a szobánkba, így kikerülnek a garázsba, padlásra. Mindenkinek vannak ilyen bútorai. Sokszor látunk bolhapiacokon, lomtalanításokban is olyan darabokat, amikből kis fantáziával különlegességeket varázsolhatunk…
Ekkor kell elővenni ezt a krétafestéket, az Annie Sloan Chalk Paint-et és a portalanított felületet átfesteni, vékony Wax (viasz) réteggel átkenni és a régi bútor új ruhában, új életre kel.
Nemcsak öreg, hanem modern bútorok átalakítására is kiválóan használható az Annie Sloan Chalk Paint. Nem tetszik a színe, sötétebb vagy éppen világosabb illene a lakásba? Nem kell lecserélni, fillérekért eladni a szekrénysort, konyhabútort, étkezőasztalt. A megfelelő szín kiválasztása után, nekünk tetsző stílusban, mely lehet koptatott, vintage vagy modern az egész lakás új, egységes külsőt kap.
Az Annie Sloan Chalk Paint szinte minden felületre tapad (fa, fém, laminált, lakkozott felületek). Festés előtt nem kell csiszolni, alapozni. Ezzel rengeteg időt és munkát spórolunk meg. Egyszerűen csak el kell kezdeni festeni. A festék vízbázisú, az ecsetek könnyen vízzel kimoshatóak, és a legfontosabb: a festéknek nincs szaga, így a lakásban festett bútoroknak nem lesz napokig elviselhetetlen oldószeres szaga! Rövid, egy-két órás száradási idő után már a védelmet biztostó wax réteget is rákenhetjük. Ezzel vízállóvá, takaríthatóvá válik a felület és selymes tapintású lesz. Ilyen egyszerűen lesznek a régi, kidobásra ítélt bútoraink otthonunk legszebb díszei.
 
1 liter festék mekkora felületre elég ?

1 liter festék kb. 12-13 m2 felületre elég 1 rétegben festve. Általában 2 réteget szoktunk felvinni a bútor felületére. Az első réteg még nem fed szépen, a második réteg már tökéletes fedést biztosít. Sötét bútor esetén még egy vékonyabb 3. réteget is fel lehet vinni. További tudnivalók ide kattintva.

Egy rétegben elég-e festeni ?

Nem, általában 2 réteget szoktunk felvinni a bútor felületére. Az első réteg még nem fed szépen, a második réteg már tökéletes fedést biztosít. Sötét bútor esetén még egy vékonyabb 3. réteget is fel lehet vinni.

Melyik Waxot használjam ? Szükséges-e Waxolni a lefestett felületet ? Mennyit rendeljek belőle ?

A lefestett felületet mindenképpen le kell az Annie Sloan Clear Wax-al ( világos viasz ) ez teszi vízállóvá, takaríthatóvá és védi a nagyobb mechanikai sérülésektől. Az  Annie Sloan Clear Wax-ra lehet felvinni a Annie Sloan Dark Wax-ot ( sötét viasz ) vagy a Annie Sloan Black Wax-ot  ( fekete viasz ) ezzel tudom antikolni, öregbíteni a felületet. Az Annie Sloan White Wax sötétebb színek lágyításához, világosításához használható. Az 500 ml-es Wax kb. 2-3 liter festékhez elegendő ( 25-30 négyzetméter felülethez ).

Mikor szükséges lakkozni a felületet ? Mennyit rendeljek belőle ?
Chalk Paint™ Lacquer Clear Matte ( Lakk matt ) vagy Chalk Paint™ Lacquer Clear Gloss (Lakk selyemfényű) , vizesbázisú lakk a nagyobb igénybevételű felületekhez, mint például padló, kültéri bútorok, vagy étkezőasztal teteje. Magas kopásállóságot biztosít és UV védelemmel ellátott. Beltéri és kültéri használatra is alkalmazható, az idő múlásával nem fog besárgulni a felület. A 750 ml-s doboz 19 m2-re elég. További tudnivalók ide kattintva.
 
Mennyi idő után tudom a lefestett bútort újra “rendeltetésszerüen “ használni ?
 A Wax egy lágy viasz ami beleszívódik a festékbe és azzal együtt köt rá a felületre. A Waxnak van egy kikeményedési ideje ez általában 5-21 nap, de idővel még kemyebbé válik a felület. Azt javaslom, hogy a vízszintes felületekre ezért 1-2 hétig ne tegyünk semmit.