Ennek a két kis fenyőkomódnak az átfestésére kaptam megbízást.

elotteAmikor a hölgyet megkérdeztem, milyen színűre szeretné, az alábbi határozott választ kaptam: az oldalait az Annie Sloan Chalk Paint Old White színével fehérre, az élein sötétbarna visszacsiszolással, a tetejét középbarna pácolt faerezet mintájúra.

Pácolt fa színűre festeni egy lakkozott fenyő bútort? Lehetetlen! Hiszen ilyen felületet csak natúr fa alapra lehet elkészíteni lazúr festékkel …

De itt volt a lehetőség, hát úgy gondoltam, valamit kitalálok.

szinkeveres

Mivel az Annie Sloan Chalk Paint palettán nincs középbarna árnyalat így először egy kis színkeverési tanulmányt végeztem. Nagyon szép csokibarna színt lehet készíteni a Primer Red és az Antibes Green keverékéből.

Megvolt a barna színem, így elkezdtem a festést. A komód tetejét először egy rétegben lefestettem Country Grey színűre. Száradás után a kikevert barnával faerezethez hasonló mintát festettem fel ecsettel a komódok tetejére.

Ha igazán szép erezetet szeretnénk, akkor a Flódergumival tudjuk ezt a hatást elérni. A megszáradt Country Grey alapra a barna festéket telibe felviszem, majd rögtön, még mielőtt megszárad, a Flódergumit lassan, kissé billegtetve végighúzom a teljes felületen, egymás mellett, szép párhuzamosan. Gyönyörű faminta az eredmény 🙂

tanari_asztal_utana1

Ekkor még nagy volt a kontraszt a világos Country Grey alap és a barna “csíkok” között, ezért a maradék barna festéket vízzel jól felhígítottam és az egész felületet átkentem vele. Így egy színben egységesebb felületet kaptam. De még nagyon messze volt a színe az elképzelt barnától… Száradás után átkentem Clear Waxal, így a színe sokkal élettelibb lett.

Ezt követőn az oldalát két rétegben átfestettem Old White színűre. Mivel fenyő színű volt az alap ezért az éleket nem visszacsiszoltam, mert akkor a világosbarna szín jön elő, hanem barna festékkel meghúztam. Ezzel pont azt a látványt értem el, mintha egy sötétbarna bútor éleit visszacsiszoltam volna. Ezután következett a Clear Wax és az oldala kész is volt.

És, hogy a teteje hogy lett ilyen szép melegbarna? Két réteg Dark Waxtól. Az eredmény pedig önmagáért beszél. A komód teteje megtévesztésig olyan, mintha igazi fából lenne, amit lazúrral kentek be.

Ugyanezt a hatást laminált bútoron, fóliázott, lakkozott, zománcfestékkel fedett felületen is el lehet érni.  Nagy volt a kihívás, de sikerült megoldanom. Nagyon tetszett a komód gazdájának és persze nekem is. 🙂

utana