Ezt a gyönyörű, régi komódot – mely kissé viseltes állapotban volt, amikor először megláttam – egy régiségkereskedésben találta a gazdája és a provansz-i stílusúvá átalakított étkezőjébe szánta.

Különleges darab volt, még a tetejére készült faragott díszítőelem is hibátlanul megvolt hozzá.

Mivel az eredetileg sötét étkező világosabbá tétele volt a cél, ezért az Annie Sloan Chalk Paint Original színe mellett döntöttünk, a komód színének kiválasztásakor.

Az első réteg felfestése után szembesültem a bútorfestők rémálmával: a szép fehér felület elkezdett sárgulni- barnulni …  Támadtak a tanninok!

feher_komod4

 

A régi, kopott bútorfelületből néhány helyen – és ez sajnos csak menet közben, általában már az 1. réteg felfestése után derül ki – kioldódik a csersav. Ez okozza a foltosodást a lefestett bútorokon.  Ilyenkor aztán akárhány réteget kenek a foltokra, az sajnos mindig előjön. Mi a teendő, ha ilyennel találkoztok? Az Annie Sloan Chalk Paint festéket tegyétek félre, mert a foltosodó felületet le kell zárni. Én ennél a bútornál Shellakot használtam. Festékboltban kapható granulátum formájában, amit fel kell oldani egy szintén ott kapható alkoholos folyadékban. Gyorsan szárad, de érdemes várni néhány órát, mielőtt a festést folytatjuk. Ezen a komódon jól “működött” a Shellak, a következő festékréteg már szépen elfedte a foltokat. De azóta találkoztam már ennél sokkal makacsabb és erősebb elszíneződéssel is. Ilyenkor még vízbázisú lakkal is lehet próbálkozni, de ha szép fehér szekrényt szeretnénk festeni, ami biztosan fed, az az OTEX alapozó festék. Ez viszont oldószeres és nagyon büdös. De a végeredmény a lényeg. 🙂

feher_komod11

A komódra kettő, néhány helyen három réteg Original festéket is fel kellett kennem, de mivel jó meleg volt, gyorsan száradt. A régi zsanérokat és fiókfogantyúkat is átfestettem – gyönyörű antik fogantyúkat lehet készíteni belőlük. Száradás után jöhetett a csiszolás, koptatás – ezt a részt szeretem a legjobban! És ez a komód kimondottan alkalmas volt az élek, sarkok szép formája miatt a csiszolásra és persze a fémrészeket is megkoptattam.

Ezután már csak a waxolás volt hátra: a Clear Waxot alaposan, egy waxecset segítségével bedörzsöltem a felületbe. Majd egy puha ronggyal áttöröltem az egész bútort, hogy az apró waxdarabkákat, a sarkoknál összegyúlt fölösleges viaszt eltávolítsam a komódról. És ezzel el is készült … 🙂

Egy új, de mégis régies hatású komód készült. Igazán gyönyörű lett … !

feher_komod_utana