Ezt a barna asztalkát és a piros széket egy vintages lányszobába szánta a gazdája. A széket erősebb rózsaszínűre, az asztalkát fehér színűre kérte, hogy fessem át, majd erősen koptassam, csiszoljam meg őket.

asztal_es_szek_elotte

Ha bútorfestésen gondolkodsz és szeretnéd antikolni a felületét, a legegyszerűbb módja, ha festés után az éleket, sarkokat visszacsiszolod. Így a bútor eredeti barna színe bukkan elő. Az asztalnál ez teljesen adott volt. De mi van akkor, ha a bútorom, amit koptatni szeretnék, nem barna, hanem piros? Mint ez a szék? Festés után, ha megcsiszolom a piros szín jön elő … !

Ilyen esetben a legegyszerűbb megoldás, ha szárazecset technikával ráfestjük a “koptatást”.

Mivel az Annie Sloan Chalk Paint palettán csak nagyon finom pasztell rózsaszín van, az Antoinette, így első lépésként kikevertem egy szép, erősebb pink árnyalatot az Old White és az Emperor’s Silkből.  Ha a 33 színből nem találod meg a neked tetszőt, a színskála bármely árnyalatát ki tudod keverni, mert az Annie Sloan Chalk Paint festék színei kiválóan keverhetőek egymással.

Ezután a szék teljes felületét átfestettem kettő rétegben, ügyelve arra, hogy a piros alapszínt jól lefedjem mindenhol. Majd teljes száradás után, kb. egy óra elteltével jöhetett a “koptatás”.

szek10

Földbarna akrilfestéket vittem fel szárazecset technikával az élekre, sarkokra, kopottas hatást imitálva a megfelelő helyeken.

A szárazecset technika lényege: erősebb szőrű, száraz, lapos ecset végét belemártom a festékbe, ügyelve, hogy nagyon kevés festék legyen az ecset végén. Hogy biztosra menjek, még egy papírlapra le is törlök belőle. Majd óvatosan, az ecset hegyével dolgozva felviszem a festéket a koptatásra szánt helyekre. De mindig csak keveset festek fel és úgy, hogy az ecsetnyomok jól látszódjanak. Így nagyon szép, valódi koptatott hatást lehet elérni a felületen. Én ezt a részét szerettem a legjobban a szék átfestésének … 🙂

Az akrilfesték pár perc alatt megszárad, az ecsetet gyorsan mossuk ki, mert abba is végleg beleszáradhat. Ezután már csak a waxolás következett és elkészült a rózsaszín szék, erősen koptatva. Szerintem nagyon jól sikerült és megrendelőnek is nagyon tetszett!

szek_utana0