Ez a régi asztal igencsak rossz állapotban volt, amikor legelőször megláttam … Nem is voltam biztos benne, hogy a tulajdonos hölgy kérésének megfelelően, használható bútordarabot lehet belőle “varázsolni”: a teteje lazúrozva, a lábai az Annie Sloan Chalk Paint festék Old Ochre színével festve, koptatva.  A szülői házból örökölt bútorról volt szó, így érthető, hogy nagyon ragaszkodott hozzá.regi_asztal_elotte

Ez a megbízás nagy kihívás volt számomra is, hiszen ennyire rossz állapotú bútorral még nem volt dolgom. Ezért egy kedves asztalos ismerősömtől kértem segítséget. Az asztal teljesen új lapot kapott, a lábáról a hiányzó, sérült gyűrűmintákat leesztergálták, így már csak a régi, pergő festékréteg csiszolása maradt rám. 🙂

Először a fatapaszolás következett. Hiszen a lábain sok sérülés és rengeteg szúette, apró lyuk volt.

A fölösleges tapasz lecsiszolása után Boróka vastaglazúrral kentem át a lábakat. Így a koptatáshoz szép, sötétbarna alapot készítettem.

regi_asztal4

És végre jöhetett a festés …! 🙂 Az Old Ochre festéket kettő rétegben vittem fel a lábakra és az asztal alsó részére, majd száradás után az éleknél visszakoptattam.

Már csak a waxolás volt hátra és a lábai el is készültek.

Következett az asztallap. Erre a natúr lapra kettő réteg Boróka vastaglazúrt kentem, a paliszander árnyalatot. Majd matt, vízbázisú lakkal zártam le a felületet.

regi_asztal1

Hát … elképesztő a változás és gyönyörű a végeredmény 🙂

regi_asztal_utana6

Egy igazán szép emlék lett a szülői házból.