A képen látható magas fényű, lakkozott kisasztalt egy kedves ismerősömnek készítettem.

asztalka01

Az elképzelése: az Annie Sloan Chalk Paint festék Original színével átfestve, az élein sötétbarnára koptatva. Ha egy ilyen világos bútornak visszacsiszolom az éleit, a bútor eredeti világos színe jön elő. Tehát ez a koptatás, amivel nagyon klassz, antikolt felületet tudsz könnyen készíteni, itt sajnos nem működött, mert sötétbarna éleket szerettem volna. Ezért először csiszolás és alapozás nélkül átkentem ezt a nagyon fényes, lakkozott felületet egy réteg Original színnel …

asztalka02

Majd még egy réteggel … Az Annie Sloan Chalk Paint festék ezen a felületen is kiválóan megtapadt. Ez a tulajdonsága minden alkalommal lenyűgöz!

asztalka03

Néhány helyen a lábainál illetve a tetejét lekentem harmadszor is. Majd megvártam, hogy tökéletesen megszáradjon, úgy 1,5-2 órát.

És ezután következett az „antikolás”! Ezt a technikát kezdő bútorfestőknek is bátran ajánlom. Vékony, lapos hobbiecsettel és sötétbarna vagy földbarna akrilfestékkel az éleket finoman, de szándékosan nem egyenletesen az ecset lapos oldalával áthúztam, természetes koptatott hatást imitálva. A szabadkézi festéstől általában mindenki megijed, hogy elrontja. Ezt viszont nem lehet rosszul festeni, hiszen pont akkor lesz szép és valóságos, ha nem sikerül tökéletesen egenes és egyenletes éleket festeni.

Az akrilfesték gyorsan száradt, így már csak a waxolás volt hátra.

asztalka06

Íme a végeredmény, a koptatott kisasztal. 🙂