Amikor megláttam ezt az öreg komódot azt gondoltam: Ilyen szép régi bútorral még nem volt dolgom !

A második gondolatom már ez volt: Nagyon rossz állapotban van, rengeteg munkám lesz vele …

Hát így is volt ! A külső felületét három réteg fényes, pergő, zománcfesték fedte, a belseje kezeletlen, natúr fa volt. Szorult az ajtaja, a felső részén egy deszka mozgott.

 

Első lépésként az apróbb asztalosmunkákat hoztam rendbe, némi segítséggel.  🙂

A megrendelő az Annie Sloan Chalk Paint Old White színét választotta a szekrény alsó részére, a tetejére pedig barna, pácolt famintázatot javasoltam, ezzel méginkább kiemelve a komód szépségét.

Mivel a komódon vastagon állt a több réteg zománc, amit a díszítésekből és az oszlopokról szinte lehetetlen lecsiszolni, ezért abban maradtunk, hogy a komód különleges formáját, díszítését, oszlopait a Dark Waxxal fogom szépen kiemelni, antikolni.

feher_komod07

Ezután kezdődhetett az igazi munka… Végre kipróbálhattam az új csiszológépemet, amivel gyorsan fantasztikus eredményt értem el. Szerencsére nem kellett teljesen eltávolítani az összes régi festéket a felületről, hiszen az iszonyatosan nagy munka lett volna.  A célom a csiszolással mindössze annyi volt, hogy ahol pergett a festék, ott természetesen a fáig leszedtem a komódról, a többi részen pedig a feslő 1-2 réteget távolítottam el és a csorgásnyomokat is eltüntettem. Eredményképpen egy matt egyenletes felületet kaptam.

Következő lépésként még egy kis javítás következett: az összeszáradt részek között fatapasszal eltüntettem a réseket.

Mindezek után a  komód minden részét, kívül, belül, alul, hátul a polcot és a fiókot is átkentem 1 réteg Otex alapozóval. Ezt az alapozót azért szeretem, mert jól lezárja a régi felületet és kiválóan megtapad rajta az Annie Sloan Chalk Paint festék, amiből így főleg a belső, eredetileg natúr fa részekre lényegesen kevesebbet kell felvinni. A kezeletlen fa ugyanis jóval több festéket szív magába.

Ezzel meg is voltak az előkészületek, amik azért jó pár napot igénybe vettek. Egy normál bútornál mindez egy 10 perces portörlés lett volna …

És végre festhettem 🙂

Az alsó részekre kívül-beül a szokásos módon 2 réteg Old White festéket vittem fel. Már az első réteg is csodálatosan fedett, a másodikkal pedig tökéletes lett a felület. Erre jött a Clear Wax, majd mint már említettem az antikolást nem az élek csiszolásával, hanem a Dark Waxxal, azok megfestésével értem el. Ezt a részét szeretem a legjobban a munkának amikor az egyszínű homogén felület a viasz hatására életre kel.

Már csak a teteje volt hátra. A pácolt faerezet készítését már egy korábbi blogbejegyzésemben leírtam. Ha még nem olvastad itt találod:      Pácolt faerezet festése

 

 

Elkészült! Nagy munka volt, de megérte, tényleg gyönyörű lett.  De beszéljenek a képek helyettem… 🙂